1077 Budapest, Király utca 77.  

 
SZABADSZAVAS:
Tipp: Megadhatod a film címét vagy a szereplők, rendezők, operatőrök nevét.
MŰFAJ SZERINT:
JAMES DEANRŐL
 


James Byron Dean
(Marion, Indiana, USA 1931. február 8. - Cholame, Kalifornia, USA, 1955. szeptember 30. )
amerikai színész

A családi farmon született Winton és Mildred Wilson fiaként. A család hat évvel később elköltözött Santa Monica-ba, (Kalifornia állam), édesapja fogtechnikus lett. James beiratkozott a brentwoodi iskolába, és egészen anyja haláláig, 1940-ig járt oda.
 Kilenc éves korában Jamest édesapja a rokonokhoz (nagybátyjához) adta egy farmra, közel Fairmounthoz (Indiana állam). A felsőtagozatos iskolában James az iskola kosárlabda csapatának tagja volt, a színészet iránt érdeklődött. Az iskola elvégzése után Kalifornia államba ment, és együtt lakott édesapjával és mostohaanyjával.
Beiratkozott a Santa Monica Kollégiumba, de hamarosan átiratkozott Los Angelesbe, az University of California-ba színművészetre.
James Dean karrierjét a Coca-Cola kereskedelmi televízióban kezdte statisztaként. (Beat the Clock).
Ezek után mentora és barátja James Whitmore tanácsára elköltözött New York-ba, ahol filmekben és színpadon lépett fel. (Kraft Television Theater, Studio One, Lux Video Theatre, Robert Montgomery Presents, Danger, General Electric Theater), valamint buszsofőrként dolgozott. Több sikertelen kísérlet után a híres Actors Studio növendéke lett, filmekben és Broadway-darabokban játszott. Hollywoodban szerepelt néhány filmkockán olyan felejthető filmekben, mint a Sailor Beware, de az 1955-ös év igazi áttörést hozott számára: megkapta Cal Trask szerepét az Édentől Keletre című filmben, amelyet Elie Kazan rendezett (a film Oscar-díjat kapott, őt pedig a legjobb színész díjra jelölték). Érdekessége a film bemutatásának: Marlene Dietrich volt a jegykezelő, aki akkor igazi világsztárnak számított.
A film sikere révén vásárolt magának egy Porsche 550 Spyder gépkocsit, egy versenyautót, hogy hódolhasson másik szenvedélyének, az autóversenyzésnek. Rövid szünet után megkapta a Haragban a világgal, Nicholas Ray művének szerepét; partnere Natalie Wood volt, majd utána egy másik filmet kezdett el forgatni: az Óriás című George Stevens műben olyan világsztárokkal, mint Elizabeth Taylor, Rock Hudson, Dennis Hopper szerepelt. (A film többszörös Oscar-díjas lett.)
A Giant forgatása után James Dean egy autóversenyre utazott, az országúton azonban karambolozott kocsijával és életét vesztette. A fairmounti temetőben helyezték végső nyugalomra (Indiana államban).
 Habár mindössze három nagy mozifilmben szerepelt, melyek révén két Oscar-díj jelölést kapott, halálakor mégis legenda lett: a fiatalok problémáit azóta sem tudta senki úgy megformálni, mint ő a Haragban a világgal című filmben, a farmert és piros dzsekit viselő, szomorú tekintetű Jim Stark szerepében.                                  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

   

 

 

 

 

 '' Io, James Byron Dean, sono nato l'8 febbraio 1931, a Marion, Indiana. I miei genitori Winton Dean e Mildred Dean e io stesso abbiamo vissuto nell'Indiana fino che io ho avuto cinque anni. A causa del lavoro di papá, che era un odontoiatra, ci siamo trasferiti in California, lí abbiamo vissuto per quattro anni. Quando avevo nove anni mamma si ammaló e morí ''.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  

                                                                                                                      

                                                                                                                                                                        

   
  Beat the Clock (1950) (TV)
Fixed Bayonets (1951)
Sailor Beware (1952)
Has Anybody Seen My Gal? (1952)
Trouble Along the Way (1953)
Harvest (1953) (TV)
Édentől Keletre (1955)
Haragban a világgal (1955)
Giant-Óriás (1956)
   
  See the Jaguar (1952)
The Immoralist (1954)
The Metamorphosis (1952)
Franz Kafka novellája alapján

The Scarecrow (1954)
Women of Trachis (1954) 
   
 
E-mail cím: Tagsági kártya szám: